English Croatian

 

NP Paklenica

Nacionalni park Paklenica sa svojim monumentalnim kanjonima Velike i Male Paklenice, najljepši je predio planinskog masiva Velebit kojega je UNESCO uvrstio u svjetske rezervate biosfere.

Upravo se ovdje Velebit otvorio moru, te omogućio prožimanje morskog i planinskog zraka, stvarajući idealne klimatske uvjete. Paklenicu su zavoljeli svi - od slučajnih namjernika koji su posjetili tek spilju, vidikovac, stari mlin ili šumarsku kuću, planinara u pohodima na najviše vrhove, znanstvenika u proučavanju vrijedne prirodne baštine do alpinista u osvajanju okomitih litica.

Nacionalni park obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita, te širi okolni prostor. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda.

DATUM PROGLAŠENJA ZAŠTIĆENOG PODRUČJA: 19. listopada 1949.
POVRŠINA: 95 km2
NAJVIŠI VRHOVI: Vaganski vrh 1 757 m, Sveto brdo 1 753 m

Na području Parka postoji 150-200 km staza i putova, od turističkih, koji iz kanjona Velike Paklenice vode do špilje Manite peći, šumarske kuće „Lugarnice“ i planinarskog doma,  do planinarskih koji vode  do najviših velebitskih vrhova. Putovi u Parku obilježeni su tablama i markirani planinarskim oznakama.

Više na www.paklenica.hr

 

 

Galerija:

 

Nacionalni park Paklenica Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica Nacionalni park Paklenica