English Croatian

Pčelinjak

Ispred etno kuće u kojoj je izložba o pčelarstvu nalazi se naš pčelinjak sa 20-tak napućenih košnica pčela. Lokacija pčelinjaka zadovoljava eko standarde kao što su udaljenost od prometnice, udaljenost od industrijskih postrojenja i ostalih zagađivača prirode. Pčele vrijedno skupljaju dragocjeni velebitski nektar, a med možete nabaviti kod domaćina.

Radimo također i degustacije meda za grupe.

VIDEO: Rojenje pčela na stablu...

Video: Rojenje pčela


Pčele

Prave pčele (Alpinae) potporodica su kukaca, iz reda opnokrilaca, porodice pčela (Apidae), bliski srodnici bumbara, a dalji osa i mrava.
Hrane se nektarom kao izvorom energije, te peludom, kao izvorom proteina.

Vrste pčela

Na svijetu ima približno oko 20 000 vrsta pčela gotovo na svim kontinentima osim Antarktike. Najčešća je vrsta pčela medarica (apis mellifera), podrijetlom iz Afrike. Naselila se u Mediteranske zemlje i Europu prije nego što se nastanila u Aziji, Australiji i Sjevernoj Americi

Košnica

košnice za pčeleKošnica je nastamba za pčele u kojima zbog lakše manipulacije pčelama i medom čovjek smješta pčelinje zajednice. Nekada da bi došao do meda ljudi su morali ugušiti pčele. Razvojem pčelarstva dolazi se do novih spoznaja pa tako bilježimo brojne vrste košnica. Danas su košnice nezaobilazno sredstvo u pčelarstvu. Prve su poznate košnice oponašale šupljine debla sa kakvima se susretao tražeći pčele. Košnice danas dijelimo na košnice s nepokretnim saćem (dubine i pletare) te košnice s pokretnim saćem (nastavljače i lisnjače).

Med

Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.
Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador - glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.
Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak,  inulin te elementi kompleksa vitamina B.
Med medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željeza.
Svi dosadašnji pokušaji miješanja industrijske proizvodnje meda usprkos silnoj tehnologiji i uloženim ogromnim sredstvima dali su poražavajuće rezultate.
Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani.

Galerija:

Primjer košnice Košnica-Dubina

Košnica-Pletara Pčela puna peludi

Pčela na cvijetu Ovnovi rogovi za zaštitu pčelinjaka

Vađenje okvira Pogled na pčelinjak

Rojenje na grani Prebacivanje roja sa grane u košnicu

Roj pčela na stablu Pogled na pčelinjak

Pčelinji med